10 okt 2013

This is a man’s World

Iedereen die in de randstand woont of werkt weet de winkel van Suit Supply in het brugrestaurant over de rijksweg A4 te zitten. Op deze niet reguliere locatie willen wij ons eens vakkundig in het pak laten hijsen.

De supergrote Suitsupply foto’s zijn een herkenbaar statement; een geweldige binnenkomer! Deze entree stemt ons hoopvol en doet onze harten sneller kloppen.
Vrijwel direct bij de ingang zitten de kleermakers die de instore tailoring verzorgen. Verderop in de winkel staan drie medewerkers achter de counter met elkaar te praten. Als zij ons signaleren waaieren zij al snel uit over de winkel en één medewerker komt ons begroeten met de vraag of wij hulp nodig hebben. Wij beginnen aarzelend te infomeren naar een shirt, dit houdt de medewerker druk bezig. Hij meet de nekmaat, gaat op zoek in de shirtwand, op de winkelvloer en vervolgens ook nog achter in het magazijn maar “dat ene shirt is er helaas niet meer in uw maat, meneer”. Hij stelt verder geen vragen en een beetje teleurgesteld kijken wij verder rond.

Met ons doel in het achterhoofd en omdat wij nog geen pak gezien hebben bij Suitsupply gaan wij naar de benedenverdieping. Beneden lopen wij vrijwel onmiddellijk tegen dat ene shirt in de juiste maat aan dat er boven niet meer is. Voor advies gaan wij opzoek naar een verkoopmedewerker, op de enorme vloeroppervlakte is dit een schimmige zoektocht. Verschillende medewerkers zijn bij de paskamers bezig met het aanmeten van pakken bij hun klanten, niemand lijkt oog te hebben voor ons. Wij lopen meerdere rondjes in de winkel en uiteindelijk spreken wij iemand aan die met een rolrek aan komt lopen. Tijdens ons korte gesprek reageert hij reageert niet op onze verkoopsignalen en gaat snel weer verder met zijn werkzaamheden, het verkopen van een pak is blijkbaar niet aan ons besteed.
Opvallend is dat de verkoopmedewerkers zich tijdens het verkoopgesprek alleen maar richten op de man in ons gezelschap. De vrouw wordt volledig genegeerd, niet aangesproken of aangekeken. Het hele klantencontact is gericht op het bedienen van de mannelijke klant, niet op gastheerschap, niet op verkoop en niet op klantenbinding.
Het is niet echt druk in de winkel, echter aan kopende klanten is geen gebrek want bij de beide paskamergebieden worden actief klanten geholpen. Mannen komen doelgericht, vaak alleen, naar deze winkel, de locatie werkt dus prima.

Suitsupply “the mensclub”, ja dat is het helemaal tot in de details.
De winkel is werkelijk prachtig, helemaal strak in het concept. Fraaie fotoblow-ups en een indrukwekkende visual merchandising van de shirt-en dassenwand. Smaakvolle casual presentaties op de winkelvloer, heldere communicatie in de paskamer, dit is allemaal tip-top in orde. Wat personeel betreft, zij zijn op hun vakgebied deskundig, echter alleen gericht op klanten die direct open en direct hun koopwensen open op tafel leggen. Latente behoeftes worden niet herkend of ingevuld, dan blijkt dus maar weer dat verkopen een vak is.

Suitsupply
A4 Hoofddorp Den Ruygen Hoek-Oost Rijksweg A4
2132 MA Hoofddorp